5.11.14

sprout cabbage




after the last rain and storm the sprout cabbage lies flat in our kitchen garden
and because not everyone in our family loves sprouts 
i make a comforting and warming soup flavored with apple and soft goat cheese
with Ariane and her family in mind

for 4 persons:
500 gr. sprout cabbage, cleaned and cut in half
1 sour/fresh apple, cut into small pieces
2 teaspoons thyme, oliveoil, pinch of cinnamon, butter, 7 dl broth
75 ml whipping cream, freshly ground pepper and 60 gr. soft goat cheese

. toss the sprouts, half of the apple pieces, the thyme, olive oil and the cinnamon
in a baking dish
. roasting in an oven at 200 degrees C in 10 to 15 minutes until done, toss occasionally
. bake the other half of the apple pieces in butter until they are golden-colored
. heat the broth, add the sprouts from the oven and let simmer
. puree in a blender and stir the whipping cream
. season with freshly ground pepper
. ladle the soup into the bowls, divide the golden apple pieces and goat cheese and 
garnish with a little thyme



na de laatste regen en storm ligt de spruitkool plat in onze moestuin 
en omdat niet iedereen in onze familie houdt van spruitjes 
maak ik een troostend en verwarmende soep op smaak gebracht met appel en zachte geitenkaas
met Ariane en haar family in gedachte 

voor 4 personen: 
500 gram spruitkool, schoongemaakt en gehalveerd 
1 zure/frisse appel, in kleine stukjes gesneden 
2 theelepels tijm, olijfolie, snufje kaneel, boter, 7 dl bouillon 
75 ml slagroom, versgemalen peper en 60 gram zachte geitenkaas 

. de spruiten, de helft van de stukjes appel, de tijm, olijfolie en de kaneel 
in een ovenschaal door elkaar scheppen
. rooster in een oven op 200 graden C in 10 tot 15 minuten gaar, schep af en toe om
. bak de andere helft van de stukjes appel in boter tot ze goudkleurig zijn
. verwarm de bouillon, voeg de spruiten uit de oven toe en laat sudderen 
. pureer met een staafmixer en roer de slagroom erdoor 
. breng op smaak met vers gemalen peper 
. schep de soep in de kommen, verdeel de gouden stukjes appel en geitenkaas en 
garneer met een beetje tijm


1 opmerking:

  1. and where is my cup of soup? :-)
    I will try this as it sounds very tasteful.

    BeantwoordenVerwijderen

Blogarchief

Volgers